Stutteri Firfod

LogoStutteri Firfod drives af Morten Plenborg og Inger Marie Petersen (i daglig tale kaldet Pixie)

Morten
Morten er født og opvokset i Lindet på Lolland, hvor hans forældre drev landbrug. Mest markdrift, men i Mortens barndomsår havde familien også både køer og svin.

De fire brødre blev tidlig gjort bekendt med dyrehold og avlsarbejde, faktisk overtog de to ældste besætningen i en alder af hhv. 10 og 11 år. Det var så op til dem at fodre og passe dyrene samt sælge produkterne fra disse. Det var ikke usædvanligt, at en fødselsdagsgave fra far kunne være en ny kost eller greb..

Morten drømte som den eneste i familien om at holde hest, og ønsket blev til virkelighed i forbindelse med hans konfirmation i 1970. Første hest var en 3-årig vallak e. Polarquist, som Morten red de 40 km hjem fra Thiesens Rideskole i Rødby, efter en uges ophold, hvor han skulle lære at ride… dengang var der andre tider mht. hvor nervøse forældre var for deres børns helbred!

Morten fik dog snart lyst til at have flere heste, og da faderen jo godt kunne se, at der ikke var meget forretning i en vallak, fik han lov at investere i hoppeplagen Fleur e. Lollænder. Så var grunden lagt til stutteriet. I 1977 kom hoppen Mayflower e. Polarquist til, som blev første DH-hoppe og næste indkøb var hoppen Irmelin Nordfeld e. Herzog, som blev kåret med sølvmedalje.

Siden har Morten foruden varmblodshestenene fået en gren med rene trakehnerheste på stutteriet.
28
Pixie
For Pixies vedkommende blev hesteinteressen grundlagt, da hendes mor sendte hende på den gode “Laredo-lejr” i Asnæs sommeren 1970, fordi der var en uge, hvor hun ikke havde andre pasningsmuligheder, så var der ingen vej tilbage, pigen var blevet “hestegal”, som der siden stod i hendes skoleudtalelser.
Det var dog først i forbindelse med pardannelsen med Morten i 1979, at interessen drejedes i retning af avl fremfor ridning. Da Pixie i 1980 begyndte at læse til dyrlæge i København, var ridehesten solgt, men forbindelsen med Morten muliggjorde jo, at hun kunne have en hest i hans stald, og da New Forest stutteriet Roløkke i flere år havde fascineret hende, blev der indkøbt en 1 årig hingst, Roløkke Menelaos Mælkefod e. Peveril Probus.

Denne var vi så dumme at få forbesigtiget og kendt uegnet til avl. Med den erfaring vi har i dag, ville den nok have haft ligeså gode chancer som så mange andre, hvis den var blevet vist i topform til en rigtig kåring.

Den siden kastrerede Menelaos blev byttet til hoppen Roløkke Cirt Fregne e. Roløkke Paintbox II. I 1987, efter afsluttet eksamen på Landbohøjskolen, fik Pixie (i gave af Morten) hoppeplagen Roløkke Fuchsia e. Folehaves Vizir som i 1990 blev kåret i 1kl. med sølvmedalje. Også i 1987 købtes den første NF-hingst, nemlig den nykårede Horsemosens Charlie Brown, og så kan man vist godt sige, at NF-afdelingen af Stutteri Firfod var en kendsgerning.

De senere år har stutteriet talt ca. ca. 70-80 varmblods- og trakehnerheste, 30 New Forest ponyer samt indkrydsninger mellem disse racer til sportsponyer.

klejneStutteriets maskot er en yndig miniaturehoppe, Klejne.
Hendes væsentligste opgave er blot at kigge ud under pandelokken på de omkringfarende mennesker med store, forventningsfulde øjne, det blik, vi alle kender fra turen med fodervognen.

For en stund hver dag, midt i ræset, maner hun til mildhed om hjertet og minder om at det, der umiddelbart har mindst perspektiv, i virkeligheden rummer livets største.